Af Jens Haugstrup-Andersen
Jürgen Habermas var vejleder da Rainer Forst skrev sin ph.d om tolerance. To af de store tyske tænkere der begge, i deres forskning, peger på, at tolerance handler om at blive i stand til at leve med konflikter ved at indgå i dialogen og dermed komme frem til et mere grundlæggende fællesskab.
Det handler ikke om at reducere forskellene, men at blive oplyst om dem og forlig sig med at de altid vil være der.
Professor Svend Brinkmann, der var den første modtager af Humanistprisen i 2018, taler om at vi bruger meget af vores tid på at undgå at blive rystet. Og når vi endelig rystes, så virker det mere voldsomt, end hvis vi var gået det i møde i tide.
Den spanske filosof Jaime Balmes stillede spørgsmålet: “Er du tolerant, og hvordan kan du være dette, hvis du ikke kan tolerere intolerance?”
Dialogen synes altså at være vejen frem i arbejdet med at optræde tolerant. Og viljen til at forholde sig synes at være vigtig for at undgå uvidenheden.
Psykologien har nogle bud på de karaktertræk som det intolerante menneske indeholder. Det intolerante menneske virker fanatisk i pressede situationer og frygter for det, der er anderledes. Samtidigt vil et intolerant menneske have en tendens til optræde bedrevidende og beskrive omgivelserne meget mere simple end de i virkeligheden er. Det intolerante menneske er desuden ekstra opmærksom på at opnå tryghed og sikkerhed, og deraf brydes rutiner sjældent eller modificeres ganske lidt. Endelig peger psykologien på at det intolerante menneske lider af jalousi.
Det tolerante menneske, derimod, vil lytte aktivt og forsøge at forstå andres valg af livssyn. Den humanistiske etik ophøjer empati og medmenneskelighed, og understreger nødvendigheden af tolerance overfor andre menneskers valg af livssyn. Hvis du ønsker at udfordre dig selv med at udvise tolerance, kan du overveje følgende fem refleksioner:
- Lytter du meget, og stiller du uddybende spørgsmål, når du mangler indsigt og forståelse?
- Fokuser du nok på fakta?
- Lever du dit liv uden at kritisere andres levevis?
- Tænker du på, at livet er langt mere nuanceret end du umiddelbart regner med?
- Hvad tænker du om, at man kan tolerere noget, som man på ingen måde bifalder?
Tolerance er noget, vi kan øve os i. Vi har alle mulighed for at forholde os til en øget tolerance ved at indgå i dialogen herom, og her er det humanistiske samfund et eksempel på sådan en mulighed.