Redaktionen bag Humanisten anbefaler fem bøger af forskellige genrer – både fag- og skønlitteratur, så der forhåbentligt er lidt til hver smag
1. Regnskovens religion – Mikael Rothstein
Anbefaling af Jens Christiansen (Korrekturlæser): Lektor ved Syddansk universitet, Mikael Rothstein har, efter at have levet hos dette folkeslag, begået et mesterværk af et etnografisk studie i penanernes forestillingsverden ritualer, mytologier og levevis: “Regnskovens religion, Forestillinger og ritualer blandt Borneos sidste jæger-samlere”. Han kalder den “En religionshistorisk monografi”. Rothstein beskriver et folk, der er klar over, at deres tid som jæger-samlere er ved at rinde ud. Industrien med rovdrift på deres skov, regeringen, der er ligeglad og i særdeleshed kristne missionærer griber mere og mere ind og undergraver deres verdensbillede og sociale struktur og bidrager til at destruere deres kultur og samfund. Penanerne har ikke en egentlig systemisk religion med store moraliserende transcendente guder, men ærer og lever med forfædre og i nær sameksistens med naturen. Grænsen mellem mennesker, natur og dyr er flydende. Kristendom passer ikke til dette samfund ligesom alle andre udefra kommende religioner heller ikke gør. Køb og læs dette fund af en bog; bliv engageret og klogere af den.
2. Rygtet om hendes død – Kasper Hoff
Anbefaling af Karin Liltorp (Skribent, Ceremonileder): Er af den humoristiske genre: Hovedpersonens mor, en anerkendt hjerneforsker, bliver ved sin død overført til en computer og lever derigennem videre – til evig tid!!! Selvom hovedpersonen til at begynde med ikke anerkender sin ”nye mor”, får han alligevel et følelsesladet forhold til hende, og de får faktisk et bedre forhold, end da hun levede – og der er selvfølgelig masser af forviklinger undervejs. Bogen giver, udover god underholdning, et godt indblik i hvordan kunstig intelligens fungerer, og sætter tanker i gang om, hvordan verden kan komme til at se ud på sigt, når samtaler med ”maskiner” potentielt kan overtage gammeldags menneskelige relationer.
3. Breve til livet – Ditte Giese & Anne Sofie Allarp
Anbefaling af Pernille Henriksen (Layout og dtp): Bogen er en brevveksling mellem levekvinden Ditte Giese og verdensdamen Anne Sofie Allarp. De brevveksler om livet som kvinder i 40’erne, om sex, familie, feminisme, politik og døden. Ditte Giese er ramt af brystcancer og det giver bogen en alvorsvinkel, som den ikke var tiltænkt fra starten. Men netop det, at Ditte har set døden i øjnene, gør at bogen hæver sig over damebladsniveau og den egner sig godt som ferielæsning. Hvis man trænger til et godt grin, en alvorstanke og et kig ind i to midaldrende kvindernes univers, så anbefaler jeg ”Breve til livet”!
4. Religion for ateister – Alain de Botton
Anbefaling af Ole Wolf (Skribent, Talsperson): Det er ikke gud, der skabte mennesket, det er mennesker, der har skabt gud. Det er en sandhed, som langt de fleste ateister og humanister vil kunne tilslutte sig. Men hvad hvis der faktisk var gode grunde til, at mennesker opfandt gud(er)? Ifølge de Botton har livet et element af personlig smerte, fordi vi er sårbare over for mislykkede personlige forhold, nære pårørendes død og vores almindelige svækkelse og forfald. Samtidig har mennesker en tilbøjelighed til egoisme og voldelighed, der gør det svært at leve fredeligt sammen. I en sekulær tidsalder mener de Botton, vi er for dårlige til at håndtere de udfordringer, som religion før tog sig af. Den tanke udfolder han i en spændende, interessant og velskreven bog.
5. The Age of Reason – Thomas Paine
Anbefaling af Christoffer Paulsen (Redaktør): Thomas Paine (1737-1809) var en engelsk-amerikansk skribent, der udfordrede magthaverne, monarkiet og enevældet. Han er nok bedst kendt som en af forfatterne bag den amerikanske uafhængighedserklæring. I The Age of Reason er kritikken dog rettet mod kristendommens rolle i samfundet. Personligt er jeg særligt begejstret for argumenterne for upålideligheden af det nedskrevne ord – i.e. biblen – som ville gøre kristendommen til et porøst fundament for et samfund. For den historie- og filosofiinteresserede er den absolut værd at læse.