Hvordan står organisationen, efter et år usikkerhed efter den globale corona-krise? Her følger en kort snak med hovedbestyrelsens kasserer Peter Tranders
Af Christoffer Paulsen, Hovedbestyrelsen
Humanistisk Samfund er trods en hård start på året uden egenkapital, og en global krise, der besværliggjorde foreningens ceremonier, kommet gennem året
på en forsvarlig facon med en fornuftig økonomi. Hvad skyldes det?
Den lavere aktivitet i lokalforeninger som er en del af hovedforeningen (København) og fx online årsseminar på grund af covid-19 situtationen har medført lavere udgifter, som er gået direkte på foreningens bundlinje. Det er også tilfældet med det aflyste folkemøde, som i sig selv gav en besparelse på 15.000 kroner.
Så corona-krisen har ikke ramt foreningen så hårdt som forventet?
Det var forventet at corona ville give stor risiko ift. konfirmationerne. Dette har vist sig ikke at blive tilfældet, da vi via sekretariatets og konfirmationsgruppernes store indsats har været heldige at få ombooket og ændret aftaler i stort omfang uden væsentlige omkostninger.
Der har været enkelte afmeldinger fra konfirmationer på grund af ændrede datoer og kollision med fx efterskoleophold o.lign. Dette har heldigvis været begrænset, og enkelte elever har kunnet flyttes til andre hold.
Vi har dog også oplevet, at antallet af øvrige ceremonier er faldet. Det giver en lavere indtægt. Det er dog koblet med lavere udgifter, da ceremonieledere og celebranter ikke har skullet honoreres eller have refunderet kørselsomkostninger.
De fleste konfirmationsgrupper har formået at holde budgetterne og dermed kunne finansiere de centrale ressourcer der har hjulpet med koordination og fx
planlægning af kurser for nye undervisere. Grupperne har haft et mål om at skulle levere 25 procent af omsætningen til de centrale omkostninger, hvilket i store træk er lykkedes.
Forsøget i Midtjylland med omlægning til dagskurser og heldige aftaler omkring lokaler har givet et ekstraordinært overskud på mere end 50.000 kroner oveni denne gruppes forventede overskud.
Hvordan placerer det HS ind i 2021?
Vi forventer at gå ud af regnskab 2021 med et overskud på mindst 140.000 kroner og sikrer dermed den reetablering af egenkapitalen, der var nødvendig efter 2019, som efterlod foreningen uden egenkapital. Der arbejdes i budgettet for 2021 videre på at sikre et overskud og dermed forøge den nødvendige egenkapital. Størrelsen af denne, og dermed målet, er beregnet til at være ca. 400.000 kroner pga. de forpligtelser, foreningen har overfor medarbejdere og samarbejdspartnere.
Hvad skal vi som organisation være opmærksomme på?
Vi skal fortsat være opmærksomme på at holde de budgetter, vi i de enkelte grupper selv er med til at stille op og vurdere om de omkostninger, vi afholder enten kan gøres lige så godt billigere andre steder, eller om de skaber værdi for det enkelte arrangement eller gruppe.