Den 10. januar 2019 deltog jeg i et temamøde med folketingets kirkeudvalg. Mødet handlede om en eventuel definition af livssyn i dansk lovgivning. Det var ikke et forpligtende møde af nogen som helst art, men en lejlighed for kirkeudvalget til at diskutere en problemstilling, som optager dem.
Det var et utroligt positivt møde, hvor der deltog 9 MF’ere udover kirkeministeren.
Til at begynde med var der oplæg fra Sturla Stållsett, som er norsk teolog og har været meget involveret i deres lovgivningsarbejde for ligestilling af livssyn. Han var bl.a. formand for det udvalg, som i 2013 skrev NOU-rapporten (https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2013-1/id711212/), som det nuværende norske lovgivningsarbejde bygger på. Han sagde i store træk, at selvfølgelig skal man ligestille alle slags livssyn og at staten bør give de samme rettigheder til alle.
Derefter var der et oplæg fra Lisbeth Christoffersen, som er professor på RUC og den førende danske ekspert indenfor kirkejura. Hendes budskab var lige så klart: selvfølgelig skal livssynssamfund have samme rettigheder som trossamfund. Hendes anbefaling var at lave en samlet tros- og livssynslovgivning, men hvis man ikke vil det, så at lave en parallel livssynslov, som giver livssynssamfund de samme rettigheder som trossamfund. Hun henviste flere gange til Bielefeldt-rapporten fra 2016 (FN, special rapporteur on freedom of religion and belief).
I mit oplæg lagde jeg vægt på sammenhængen mellem værdier og praksis i HS og sluttede med at sige, at efter vores mening, er definitionen af et livssyn noget med:
– Et fælles værdigrundlag – som gerne kan have læresætningskarakter (”sætning eller få ord der kort sammenfatter en erfaring, et ideal eller en almengyldig sandhed, og som nogen har valgt at bruge som leveregel”, ordbog over det danske sprog).
– Ritualer, som afspejler værdigrundlaget.
– Uddannede ceremoniledere.
Efter mit oplæg var det Københavns biskop Peter Skov Jakobsen, som skulle repræsentere folkekirkens holdning. Han udviste stor forståelse for, at ikke-religiøse mennesker kan have et behov for ritualer og sluttede af med at sige, at folkekirkens holdning er, at deres privilegier ikke bliver mere værd, hvis de bliver taget fra nogle andre.
Mødet sluttede med, at formanden for kirkeudvalget, Karen Klint (S), takkede for den gode og respektfulde dialog og med at konstatere at nogle gange sker der udviklinger i befolkningen, som man som folkevalgt har en forpligtigelse til at lytte til og justere lovgivningen derefter.
Alt i alt opbakning til vores ønske om anerkendelse. Det er min helt klare opfattelse, at der generelt er opbakning til og forståelse for behovet for lovgivning inden for området.
Desværre går der jo nok snart valgkamp i alting og det er ikke godt at vide, hvad det videre forløb kommer til at være. MEN vi har taget et vigtigt skridt på vejen mod en anerkendelse af livssyn i dansk lovgivning i dag.
Det er faktisk ret stort, at kirkeudvalget viede 2 timer til at diskutere definitionen af livssyn og helt klart har en intention om at gøre et eller andet. Det er frugten af mange menneskers arbejde i mange år, at jeg ikke skal starte fra bunden med at forklare hvem vi er, men kan bruge tiden på at gå i dybden med vores praksis.
Oveni dette er det et helt utroligt stort privilegium at kunne sidde med ro helt ned i fodsålerne og fremføre vores ønske om anerkendelse, fordi jeg ved, at HS er en solid forening med en solid sammenhæng mellem værdier og ceremonier. Al den megen snak vi kontinuerligt har med os selv og hinanden om, hvem vi er, hvorfor og hvordan gør mig utroligt velforberedt til et møde som dette. Tak for jer allesammen!
Mange hilsner
Lone Ree Milkær
Forperson