“Vi har en lang tradition for at samarbejde i Norden og det bør vi også gøre blandt humanister.” Sådan bød Tom Hedalen, styreleder i Human-etisk Forbund, velkommen til det første fælles nordiske humanistmøde i Oslo.
I fremtiden er vi ikke bare fem lande, der hver for sig arbejder for at fremme den sekulære humanisme, men 100.000 nordiske humanister, der samarbejder. Deltagere fra Island, Finland, Sverige, Norge og Danmark deltog på mødet og det resulterede bl.a. i et kommende samarbejde om arbejdet i bl.a. den europæiske humanist-organisation og i et muligt samarbejde om et nordisk humanisme-manifest.
I weekenden d. 17.-18. februar deltog formand Sidsel Kjems, ceremoniansvarlig i hovedbestyrelsen Marie-Louise Petersen og næstformand Lone Ree Milkær i det fælles nordisk humanistmøde. Mødet var kommet i stand på initiativ fra Human-etisk Forbund i Oslo (HEF), som et resultat af deres beslutning om, at satse mere på internationalt samarbejde. På mødet deltog, udover Humanistisk Samfund fra Danmark, repræsentanter fra Siðmennt på Island, Humanisterna i Sverige, Fritænkerne og Humanistisk Union i Finland, fra Humanistisk Ungdom og selvfølgelig fra HEF.
Næsten alle de nordiske organisationer hviler på et fælles grundlag med værdige sekulære ceremonier og humanismen som ligestillet livssyn i centrum. På utrolig mange punkter står vi med de samme udfordringer i alle de nordiske lande, men har på meget forskellig vis held med vores arbejde. HEF er langt den største organisation med sine mere en 80.000 medlemmer og er som en følge af en bevidst sekulær livssynspolitik i Norge, der bl.a. betyder statsstilskud og juridisk vielsesret, den mest ligestillede organisation. På samme tid er en af deres mærkesager lige nu kampen for et livssynsneutralt religions- og livssynsfag i folkeskolen. Siðmennt er uden tvivl den organisation, der har mest vind i sejlene: de har mere end 6000 medlemmer (ud af 325.000 islændinge), har bl.a. 300 konfirmander om året og har lige fået vielsesbemyndigelse. I Sverige findes 2 store humanistisk organisationer med i alt ca. 3000 medlemmer og en seperat ceremoni-organisation. Derudover har de ca. 25 sekulære begravelsespladser. Humanisterna i Sverige har 5000 medlemmer og arbejder med at udbygge deres ceremoniarbejde.
Udover at lære hinanden bedre at kende blev det diskuteret, hvordan vi eventuelt som samlet gruppe kan arbejde i European Humanist Federation (EHF) og den globale organisation Internationa Humanist and Ethical Union (IHEU). HEF er også på verdensplan en stor organisation og vil gerne være med til at professionalisere arbejdet i begge organisationer. Dette var der udbredt enighed om.
Fremover skal de nordiske organisationer mødes en gang om året og næste gang er i Stockholm i marts 2016. Der er gode muligheder for at inspirere hinanden på tværs. Selvom vores vilkår måske er forskellige på nuværende tidspunkt, arbejder vi indenfor samme rammer. Og svenskernes store humanistisk baserede indsamlingsgalla eller islændingenes sekulære åbningsceremoni ved parlamentets åbning kunne måske være noget at blive konkret inspireret af.
Af Lone Ree Milkær