Den 2. juni blev en historisk dag. Efter 151 år blev blasfemiparagraffen ophævet. På forslag af kirkeordfører Bruno Jerup fra Enhedslisten, og med bred opbakning i hele Folketinget. Socialdemokratiet stemte som eneste parti imod.
Blasfemiparagraffen er skabt i en tid, hvor man mente, at hele samfundsordenen hviler på en fast gudstro, og hvis man udfordrer den, kan det true både sædeligheden og den offentlige orden. Når et bredt flertal stemte for en ophævelse skyldes det, at med hundredvis af trossamfund er tiden for længst løbet fra den opfattelse.
I dag ser vi religion og livssyn som et individuelt valg, på linje med valg af politisk ideologi. Ligesom ved andre ideologiske holdninger, må man være klar til at blive kritiseret for sine valg. Af samme årsag faldt argumenterne om at beskytte religiøse mindretal til jorden.
Det vakte opsigt, da PET advarede om, at afskaffelse af blasfemiparagraffen kan føre til mere terror. For hvad er det for et argument? At hvis man truer med at slå andre mennesker ihjel, skal der tages særligt hensyn til ens følelser?
En stor dag for HS
Siden foreningens første arbejdsprogram fra 2011, har vi haft som mål at få afskaffet blasfemiparagraffen. Og det er første gang i foreningens historie, at et mål i arbejdsprogrammet bliver opfyldt. På andre områder har vi taget nogle solide skridt på vejen. Men dette er det første mål, der helt kan udgå, næste gang arbejdsprogrammet skal fornys.
Den sejr har mange fædre. Vores indsats har blot været en blandt mange andre. Men vi har kontaktet folketingspolitikere. Vi har sammen med vores nordiske søsterorganisationer sendt et åbent brev til justitsministeren og samtlige danske partier med en anbefaling af ophævelse. Vi ved, at det brev blev læst. Vi kan med andre ord både være tilfredse med vores indsats og med resultatet.
Læs eventuelt også om historien om blasfemiparagraffen her.