Fortsat flere unge vælger en humanistisk konfirmation, som er et ikke-religiøst alternativ til den kristne konfirmation. Over 570 unge har tilmeldt sig et humanistisk konfirmationsforløb i 2024. Hvad er det, der får de unge til at vælge alternativet? Fire kommende humanistiske konfirmander giver deres svar.
Af Stina Høiberg-Højerup, kommunikations- og pressemedarbejder
Det er vigtigt at kunne markere livets store overgange, selvom man ikke er religiøs. Formålet med de humanistiske konfirmationer er at markere overgangen fra barn til ung på en måde, hvor de unge får styrket deres evner til at tænke selvstændigt, tage ansvar, vise omtanke og at have respekt og tolerance for andre mennesker og deres livssyn. Der er intet religiøst indhold i hverken undervisning eller ceremoni, i stedet tager forløbet afsæt i humanistiske værdier.
En af de unge, der skal humanistisk konfirmeres i Roskilde til foråret, er Billy Andreas Engel Kristensen, hvis storesøster også valgte den humanistiske konfirmation.
”Jeg deltog i hendes konfirmation som tilskuer, og jeg kunne godt lide ceremonien. Det var spændende at overvære og noget helt andet end en traditionel konfirmation i kirken. Jeg tror ikke på Jesus og Gud, men jeg vil stadig gerne konfirmeres og ikke nonfirmeres,” fortæller Billy Andreas Engel Kristensen og tilføjer: ”Det er en overgangsfest til at blive mere voksen, og det er en tradition, jeg gerne vil være en del af”.
”Det er en overgangsfest til at blive mere voksen, og det er en tradition, jeg gerne vil være en del af”
Billy Andreas Engel Kristensen, kommende humanistisk konfirmand
Vigga Fersum skal også humanistisk konfirmeres i Roskilde, og ligesom Billy Andreas Engel Kristensen, har hun en storesøster, der tog samme valg.
”Min søster blev humanistisk konfirmeret for 5 år siden, og det har inspireret mig til også at vælge det. De fleste i min klasse skal have en kristen konfirmation, så det er et godt alternativ, hvis man ligesom mig ikke er religiøs. Jeg har altid vidst, at jeg ikke ville blive kristent konfirmeret. Jeg overvejede også, om jeg slet ikke skulle konfirmeres, men det er jo skønt at holde en fest, og at der er en ceremoni,” fortæller Vigga Fersum, der forklarer, at konfirmationen for hende betyder, at hun kan glæde sig sammen med sine venner.
”Jeg glæder mig meget til weekendturene og til at møde andre unge, der også har valgt en humanistisk konfirmation. Og jeg glæder mig til at lære noget nyt – for eksempel om samfundet og måske mig selv.”
”Jeg har altid vidst, at jeg ikke ville blive kristent konfirmeret. Jeg overvejede også, om jeg slet ikke skulle konfirmeres, men det er jo skønt at holde en fest, og at der er en ceremoni”
Vigga Fersum, kommende humanistisk konfirmand
Vil ikke konfirmeres i en tro, de ikke deler
Som en del af det humanistiske konfirmationsforløb i Roskilde skal konfirmanderne på to weekendture med fællesskabende aktiviteter og undervisning i etik, menneskerettigheder, livssyn, identitet, tolerance og kritisk tænkning. Her debatterer de med hinanden, og de samarbejder om at planlægge et indslag, som de skal fremføre ved selve konfirmationsceremonien den 11. maj i Roskilde Kongrescenter.
Og det finder de unge mere tiltalende end undervisning i en trosretning, som de ikke deler.
Emilie Kirstine Rygaard Sonne er også tilmeldt det humanistiske konfirmationsforløb i Roskilde. Hun ser nemlig ikke sig selv som religiøs.
”Jeg har valgt en humanistisk konfirmation, fordi jeg aldrig har været interesseret i at blive konfirmeret i kirken. Jeg har intet forhold til Gud og er ikke døbt. Planen var, at jeg skulle nonfirmeres, men jeg synes humanistisk konfirmation lød mere spændende,” lyder det fra Emilie Kirstine Rygaard Sonne, som har tilmeldt sig sammen med to andre fra sin klasse.
“Jeg har valgt en humanistisk konfirmation, fordi jeg aldrig har været interesseret i at blive konfirmeret i kirken”
Emilie Kirstine Rygaard Sonne, kommende humanistisk konfirmand
”Da mine forældre foreslog humanistisk konfirmation, var jeg først afvisende, fordi jeg ikke kendte noget til det. Da jeg igen hørte om humanistisk konfirmation gennem en af mine veninder, begyndte jeg at interessere mig for det, og jeg fandt ud af, at kurserne lød spændende, så jeg besluttede at melde mig til. Jeg synes blandt andet det er spændende at lære andre unge at kende og at forstå deres synspunkter,” forklarer Emilie Kirstine Rygaard Sonne.
“Jeg valgte det humanistiske konfirmationsforløb, fordi jeg ikke tror på Gud, og fordi jeg godt vil lære mere om at være menneske”
August Møller Gramtorp, kommende humanistisk konfirmand
Også August Møller Gramtorp er tilmeldt det humanistisk konfirmationsforløb i Roskilde. Han havde overvejet at blive konfirmeret i kirken, men valgte ikke at gøre det, fordi han ikke tror på Gud.
”Jeg valgte det humanistiske konfirmationsforløb, fordi jeg ikke tror på Gud, og fordi jeg godt vil lære mere om at være menneske,” fortæller August Møller Gramtorp og forklarer, at konfirmationen for ham betyder, at man træder ind i et nyt stadie i livet.
I 2010 blev 11 unge humanistisk konfirmeret i Danmark. Det tal er sidenhen steget. I 2023 blev 565 unge konfirmeret rundt om i landet, og som det ser ud nu, stiger antallet igen i 2024. På nuværende tidspunkt har 574 unge nemlig valgt, at de vil markere overgangen fra barn til ung med en humanistisk konfirmationsceremoni til foråret.