For Majbritt Ursula Johansen er de humanistiske værdier ikke bare et alternativ til tro og kirke. De er også et opgør med dominerende tendenser i samfundet.
Af Finn Danielsen, journalist. Foto: Lise-Lotte Markvad
Majbritt Ursula Johansen hører til i de beskednes rækker, nogle vil ligefrem kalde hende selvudslettende, mener hun. Alligevel har hun stået frem og påkaldt sig opmærksomhed som celebrant ved både konfirmations-, bryllups- og navngivnings-ceremonier i Humanistisk Samfund.
”Jeg kan godt lide at komme ud som celebrant, fordi jeg synes, det er vigtigt, at nogen gør det, og fordi jeg kan klare det uden problemer. Som person er jeg empatisk og værdibaseret, og det betyder, at jeg rigtig tit træder tilbage for andres behov og i den proces glemmer mig selv. Det er mig i en nøddeskal,” siger 47-årige Majbritt Johansen.
Hun er uddannet cand.scient. i idræt og sundhed og specialiseret i sports- og sundhedspsykologi. Hun er solo-selvstændig indenfor HR, som hun dog foretrækker at kalde Human Potential, fordi dette begreb peger på, at mennesker har muligheder og ikke er en ressource, der kan bruges og smides væk. Hun arbejder bredt med mennesker, medarbejdere, ledere og teams på mange fagområder. Og så har hun været elitesvømmer med flere år på det danske landshold.
Majbritt Johansen meldte sig i ind i HS i 2015, da hendes ældste – af tre børn – skulle konfirmeres.
”Hun troede ikke på gud, Jesus og kristendommen, ville gerne have fest, men ikke uden en ceremoni. Så vi måtte ud at finde alternativer til kirken.”
Mine børn skal forstå, at vi alle er lige meget værd, uanset om vi har det rigtige tøj på eller på anden vis ligner de andre, og at man gerne må være kritisk både over for sig selv og andre
Majbritt Ursula Johansen
Ligeværd og kritiske tanker
HS-medlemskabet førte hende videre til opgaver som underviser på det første fynske konfirmationshold og rollen som celebrant. Nu er hun med i gruppen, der tager sig af bryllupper og navngivning, og har foreløbig fungeret som celebrant ved to bryllups- og én navngivningsceremoni.
”Men mere end ceremonierne er jeg optaget af, hvordan man lever i alle livets faser med de humanistiske værdier. I vores samfund skal man helst markere sig på sociale medier, men i mit arbejde, både professionelt og i Humanistisk Samfund, møder jeg rigtigt mange mennesker, der ligner mig: selvudslettende, der bare er trætte af at blive væltet omkuld af ”se mig”-mennesker,” siger Majbritt Johansen, og peger på ligeværd, respekt for hinanden og kritisk tænkning som sine centrale værdier.
”Mine børn skal forstå, at vi alle er lige meget værd, uanset om vi har det rigtige tøj på eller på anden vis ligner de andre, og at man gerne må være kritisk både over for sig selv og andre,” fastslår hun.
Samme fokus har hun som celebrant ved bryllupper og navngivning, hvor hun med udgangspunkt i de humanistiske værdier fortæller om, hvad ægteparret bygger deres forhold på, og hvad forældre ønsker for deres børn.
”Jeg får lov til at skabe en fortælling om, hvorfor to mennesker blev tiltrukket af hinanden og hvad det er, de lever efter. Og så italesætter jeg værdierne for at forpligte dem over for deres gæster. I navngivnings-ceremonien drejer det sig om den nye livsfase, som forældre og barn går ind i, og om at videregive til deres sociale fællesskab, hvad det er, de vil.”
Udover de humanistiske alternativer til kirkelige ceremonier ser Majbritt Johansen også gerne nytænkning i forhold til fejringen af grundlovsdag, som hun synes er blevet alt for præget af (parti)politik.
”Der er kommet en politisk mæthed over dagen, som jeg ikke orker at høre på. Men vi er enormt forkælede ved at have et demokrati som det danske, så vi bør jo alle troppe op i den nærmeste park og fejre det,” siger hun.
Majbritt Johansen er ikke selv ”i nærheden” af at være troende, men det er alligevel vigtigt for hende at understrege, at hun er humanist og ikke ateist. ”Jeg har set mange mennesker, der oplever dyb tilfredsstillelse ved at være troende. Hvis man tager det fra dem, mister de livskvalitet.”
Vil du være den næste humanist, læserne møder?
I Humanistens portrætserie ”Mød humanisterne” vil vi gerne præsentere en bred vifte af HS-medlemmer: Nye og gamle, aktive og passive, unge og ældre, der gør sig tanker humanismens betydning for dem selv og andre og har holdninger til Humanistisk Samfunds arbejde. Kontakt gerne journalist Finn Danielsen på finyda@outlook.dk, hvis du kunne tænke dig at medvirke i serien.