Flere og flere unge vælger en humanistisk konfirmation som et alternativ til den traditionelle kristne konfirmation. Gennem de seneste år har Humanistisk Samfund åbnet nye hold i Odense, Svendborg, Roskilde, Aalborg og Hillerød for at imødekomme den stigende interesse landet over. Hvad er det, der får de unge til at vælge alternativet? Fire humanistiske konfirmander fra Odense giver deres svar og beskriver deres oplevelse på det humanistiske konfirmationsforløb.
De seneste år har der været en stor stigning af antallet af unge, der vælger at blive humanistisk konfirmeret. I 2019 åbnede det første hold på Fyn/Sønderjylland og i 2023 fulgte Svendborg med. For mange af de unge og deres forældre handler det om at kunne markere overgangen fra barn til ung ved en ceremoni, også selvom man ikke er religiøs. De humanistiske konfirmationer har til formål at styrke de unges evner til at tænke selvstændigt, tage ansvar, vise omtanke og udvise respekt og tolerance over for andre mennesker og deres livssyn. Undervisningen og ceremonien er helt fri for religiøst indhold og bygger i stedet på humanistiske værdier.
En af de unge, der blev humanistisk konfirmeret i Odense dette forår, er Vigga Hjorth Balzarsen, der valgte en humanistisk konfirmation fordi hun ønskede at holde en ceremoni og gøre noget hun kunne se sig selv i.
”Jeg har aldrig rigtig gået op i det med kristendommen og kirken. Men jeg ville stadig gerne holde en slags ceremoni, og så lød alt det her med humanisme rigtig spændende. Mange af mine venner ser det lidt som en selvfølge at blive kirkeligt konfirmeret, men for mig er det meget federe at gøre noget anderledes og noget man kan se sig selv i.”
“Efter jeg var på den første weekend, kunne jeg mærke at det her var noget helt specielt. Det er jo lidt en måde at træde ind i de voksnes rækker, og et skridt tættere på voksenlivet“
Vigga Hjorth Balzarsen, humanistisk konfirmand
I løbet af det humanistiske konfirmationsforløb blev Vigga også klogere på, hvad det egentligt betød for hende at blive konfirmeret.
”Jeg har ikke altid rigtig været sikker på, hvad det betød for mig, men efter jeg var på den første weekend, kunne jeg mærke at det her var noget helt specielt. Det er jo lidt en måde at træde ind i de voksnes rækker, og et skridt tættere på voksenlivet.”
Ronja Amalie Chopart Thy valgte også at blive humanistisk konfirmeret i Odense i år, og ligesom Vigga handlede valget for hende om at have et overgangsritual, og at lære om det at være menneske frem for at lære om gud.
”Mine forældre sagde, at det enten skulle være en kristen konfirmation eller en humanistisk konfirmation, fordi det betød meget for dem, at der var en form for overgangsritual. Så jeg valgte en humanistisk konfirmation, fordi det lød bedre at lære om det at være menneske end at lære om gud.”
”Jeg valgte en humanistisk konfirmation, fordi det lød bedre at lære om det at være menneske end at lære om gud.”
Ronja Amalie Chopart Thy, humanistisk konfirmand
Vil ikke konfirmeres i en tro, de ikke deler
Som en del af det humanistiske konfirmationsforløb i Odense skulle konfirmanderne på to weekendture med fællesskabende aktiviteter og undervisning i de fem undervisningsemner: kritisk tænkning, identitet og tolerance, livssyn og humanisme, menneskerettigheder og etik – samt et sjette emne, som underviserne havde valgt. Her debatterede de unge med hinanden, og samarbejdede om at planlægge deres ceremoni indslag, som skulle fremføres ved ceremonien den 11. maj i Brandts klædefabrik.
Og det fandt de unge mere tiltalende end undervisning i en trosretning, som de ikke deler.
Annamai Friis Poulsen, der også blev humanistisk konfirmeret i Odense, valgte en humanistisk konfirmation fordi hun ikke ser sig selv som religiøs, men samtidigt følte at det var vigtigt at tage et valg og yde noget.
”Jeg har valgt at blive humanistisk konfirmeret fordi jeg ikke syntes at Jesus, gud og kirke sagde mig noget, men jeg ville gerne have et overgangsritual og føle at jeg faktisk havde taget et valg og ydet noget. For mig betyder det at blive konfirmeret, at jeg konfirmerer livet og humanismen, og at jeg træder ind i ungdommens rækker.”
Også Eskil Krüger Lindø blev humanistisk konfirmeret ved ceremonien i Brandts klædefabrik i Odense i år. Han vidste først ikke, hvad han ville, da han skulle vælge en konfirmation, men så hørte han om de humanistiske konfirmationer, og tænkte at det måske var noget for ham.
”Jeg vidste ikke helt hvad jeg gerne ville da jeg skulle vælge en konfirmation, for jeg har aldrig troet specielt meget på gud, eller nogen anden religion. Da en af mine venner talte om, at han skulle humanistisk konfirmeres, kiggede jeg på det. Jeg syntes, at det lød godt, og jeg endte også med at vælge det.”
Eskil Krüger Lindø
”Jeg vidste ikke helt hvad jeg gerne ville da jeg skulle vælge en konfirmation, for jeg har aldrig troet specielt meget på gud, eller nogen anden religion.“
Eskil Krüger Lindø, humanistisk konfirmand
Hvad får man ud af et humanistisk konfirmationsforløb?
For mange af de unge var det især mødet med de andre konfirmander og undervisningen i de fem emner, som gjorde forløbet til noget særligt.
”Min oplevelse af den første weekendtur har været helt igennem fantastisk. Jeg havde det ret svært med at være væk fra hjemmet og de trygge rammer den første aften, men derfra kørte det hele bare. Det var helt vidunderligt at møde så mange nye mennesker, få nye venner og lære om nye og interessante ting. Jeg fandt hurtigt nogen at snakke med, og der var ikke nogen jeg ikke kunne med. Man lærte nye ting om nye mennesker hele tiden. Undervisning var også vildt spændende, og ikke kedelig som skolearbejde er. Allerede i bilen på vej hjem fra Hasmark, begyndte jeg både at savne de andre, men også glæde mig til næste weekend.” lyder det fra Annamai, efter hendes første weekendtur afsted med holdet.
For Ronja var mødet med de andre konfirmander også noget af det bedste ved forløbet, og derudover nød hun at undervisningen var meget anderledes end i skolen.
”Det var fedt at møde nye mennesker, som interesserer sig for lidt af det samme som mig. Jeg er også blevet inviteret med ind i en Snapchat gruppe med nogle af pigerne efterfølgende, hvor vi kan holde kontakten. (…) Jeg synes hele undervisningen var mere spændende end i skolen, men der var ikke noget som jeg syntes var mere spændende end andet. Det var alt sammen interessant, og jeg har tænkt over indholdet efterfølgende.”
Billede fra efter ceremonien i Brandst Klædefabrik den 11. maj 2024
”Min oplevelse af den første weekendtur har været helt igennem fantastisk. Jeg havde det ret svært med at være væk fra hjemmet og de trygge rammer den første aften, men derfra kørte det hele bare. Det var helt vidunderligt at møde så mange nye mennesker, få nye venner og lære om nye og interessante ting
Annamai Friis Poulsen, humanistisk konfirmand
Både Vigga, Ronja og Eskil ville derfor også anbefale de humanistiske konfirmationer til andre, der ønsker sig en ceremoni og at lære noget om verden og de at være menneske.
”Jeg ville anbefale en humanistisk konfirmation til andre, der ønsker en ceremoni og at lære noget om at være menneske i vores verden, men som ikke ønsker en traditionel kristen konfirmation” lyder det fra Ronja.
I 2010 blev 11 unge humanistisk konfirmeret i Danmark. Det tal er sidenhen steget. I 2023 blev 565 unge konfirmeret rundt om i landet, og i 2024 valgte 605 at blive humanistisk konfirmeret. På nuværende tidspunkt har mere end 500 unge allerede tilmeldt sig humanistisk konfirmation i 2025.