I Humanistisk Samfund mener vi, at det er vigtigt at kunne markere livets store overgange selvom man ikke er religiøs, og derfor tilbyder vi humanistiske konfirmationer for at fejre overgangen fra barn til ung.
SAFE står for Struktur (S), Anerkendelse (A), Forudsigelighed (F) og Empati (E) – og idéen til denne nye holdtype udsprang af oplevelser som Lone, Maria og Janni, der alle har været undervisere på konfirmationsforløbene de sidste par år, har siddet med. Lone, der er kursusansvarlig for de kommende SAFE-hold og som arbejder som pædagogisk rådgiver, beskriver blandt andet, hvordan hun ofte har oplevet at sidde med et par unge, som har det svært i de helt store sociale sammenhænge.
”Grunden til at vi har valgt at starte denne nye hold-type op skyldes, at vi alle sammen, som undervisere på Humanistisk Samfunds konfirmationshold, har oplevet at have et par unge med, som har sværere ved at være i en gruppe med mange andre og som derfor ikke får det samme udbytte af forløbet, hvilket er grunden til at vi har valgt at starte denne nye holdtype op.”
Maria, der kommer til at være den ene af de to undervisere på SAFE-holdet København, har selv en teenager med Aspergers, som blev humanistisk konfirmeret på et almindeligt aftenhold sidste år. Her erfarede hun på egen hånd, nogle af årsagerne til at unge som hendes egen kan have svært ved at få det samme udbytte af konfirmationsforløbet fordi de føler sig pressede over at skulle indgå i store sociale grupper med nye mennesker.
Maria beskriver også, hvordan unge som hendes egen, i forvejen oplever at føle sig presset i skolen. Tanken bag det nye SAFE-hold er derfor at give de unge en lidt anden oplevelse, så konfirmationsforløbet ikke også er noget der presser dem.
”Ud fra en humanistisk værdi mener jeg også, at det er vigtigt, at det humanistiske konfirmationsforløb kan rumme alle, og det er netop ønsket med SAFE-holdet. Det er jo ærgerligt, hvis oplevelsen for den unge bliver dårlig, og den også bliver forbundet med stress og pres. Så SAFE-holdet er også skabt ud fra en tanke om, at man kan skabe tryghed, både for forældrene og den unge ved blandt andet at sørge for, at der er mere ro på – således at de unge kan få en tryg oplevelse og en god konfirmation.”
Hvad adskiller SAFE-holdet fra de almindelige konfirmationshold?
SAFE-holdet bygger på idéen om at skabe tryghed for den unge gennem struktur, ro, forudsigelighed og hensyn til den enkeltes behov. Der er maksimalt 8 deltagere og to undervisere på hvert hold, og undervisningen foregår ved hhv. fysisk og online fremmøde og selve ceremonien planlægges med afsæt i holdets ønsker.
”Det vi ønsker at give de unge, er et godt konfirmationsforløb i trygge rammer, hvor det faglige indhold forbliver det samme, men hvor fokus ligger på at give dem en god og tryg oplevelse af en konfirmation, hvor de kan have sig selv med i det, og er fri for at gå og være angst og bange på grund af en række sociale forventninger.” – Maria
”SAFE-holdene har en indbygget fleksibilitet, fordi vi ved, at unge i målgruppen kan have nogle meget individuelle behov, som også kan svinge fra gang til gang ” – Lone
Ceremonien på SAFE-holdene adskiller sig derudover ved at foregå i en mindre ramme og uden et krav til de unge om at skulle lave et oplæg eller et indslag til ceremonien. Maria beskriver ceremonien således:
”Ceremonien kommer til at bygge på de samme principper som undervisningen, og konfirmationsceremonien kommer derfor til at foregår i nogle mindre rammer. Ceremonien vil stadig være højtidelig og foregå indenfor Humanistisk Samfunds rammer, således at det bliver en festlig dag. De unge behøver således ikke at stå for et oplæg – som jo ellers er traditionen ved Humanistisk Samfunds konfirmationsceremonier. Men hvis de unge selv ønsker det, så er det også stadig en mulighed.”
Hvordan fungerer undervisningen på SAFE-holdene?
Ved Humanistisk Samfunds konfirmationsforløb tager undervisningen ofte udgangspunkt i de helt store og åbne spørgsmål, som de unge så får mulighed for at reflektere over og prøve kræfter med. Undervisningen på SAFE-holdet bygger også på de unges egne refleksioner, men med en mere konkret tilgang til det samme stof og emner. Undervisningen er derudover tilrettelagt med mulighed for mindre pauser undervejs.
”Bare det at sidde og være sammen med syv andre unge og et par voksne kan være krævende og udtrættende, hvilket vi er opmærksomme på. Derfor bygger vi også undervisningen op omkring flere pauser, da vi er klar over, at de unge kan bruge rigtig meget energi og mange ressourcer på at være i sociale fællesskaber. Det vigtige er at skabe en ramme, som ikke dræner de unge fuldstændigt, men som samtidig giver mulighed for fællesskab med andre” – Lone
Anerkendelse og empati
Anerkendelse og empati er derudover to af hjørnestene i det nye SAFE-hold, og som Maria beskriver det, er det håbet at rammerne for holdet kan være med til at skabe netop denne oplevelse for de unge, så de føler sig set, anerkendt og imødekommet.
Af Freja, studentermedhjælper
Vil du humanistisk konfirmeres på SAFE-holdet?
Læs mere og find ud af om SAFE kunne være noget for dig.