Tirsdag kunne Humanistisk Samfund for sjette gang invitere til en højtidelig ceremoni til fejringen af Folketingets åbning, der i år var en markering af 75 år med menneskerettigheder.
Af Christoffer Munch Paulsen, næstforperson
Ekstra stole måtte findes frem på grund af det flotte fremmøde til årets humanistiske fejring af Folketingets åbning – en stund til eftertænksomhed forud for et nyt politisk år.
Ud over de 18 fremmødte folketingspolitikere, talte gæsterne blandt andre repræsentanter fra flere politiske ungdomsorganisationer, foreningen Åndsfrihed, Dansk Kontaktforum for Religions- og Trosfrihed, Udenrigsministeriets ambassadør for ”Freedom of Religion or Belief” og interesserede HS-medlemmer.
Temaet i år var menneskerettigheder, da 2023 markerer 75-året for FN’s verdenserklæringen om menneskerettigheder.
”Menneskerettigheder og demokrati hænger uløseligt sammen. Det er en dag som i dag, vi skal bruge på at minde hinanden om, at vi – som vælgere og folkevalgte – skal værne om de rettigheder, vi har,” sagde forperson Kirstine Kærn i sin introduktion.
Bryan Rice var tilbage i år med fællessang bestående af ”Sensommervise” af Finn Jørgensen og ”Sang til friheden” af Björn Afzelius – ligesom han opførte Halfdan Rasmussens smukke sang ”Gå stille og tyst”.
Ellen Hillingsø læste digtet ”No Man is an Island” af John Donne og genfortolkningen af digtet ”Intet menneske er en ø” af Merete Pryds Helle.
“Jeg synes det var en meget ærefuld invitation. I dag åbner Folketinget, og vi skal værne om vores demokrati, som i disse år udfordres over hele verden. Vi er så heldige at have et demokrati – og et velfungerende demokrati, og at højtideligheden så bliver holdt på Johan Borups højskole, når nu højskolebevægelsen er så vigtig en del af Danmark, så kunne jeg ikke andet end at sige ja tak til opgaven. Og så skal jeg jo læse to meget vidunderlige digte op. Det er en meget stor ære for mig,” fortalte Ellen Hillingsø, da vi spurgte ind til hendes deltagelse ved højtideligheden.
Rettigheder burde være en selvfølge
Det var en fornøjelse at kunne byde velkommen til Manilla Ghafuri som årets hovedtaler til ceremonien.
Manilla Ghafuri flygtede som seksårig fra Afghanistan og er i dag aktivist og forperson i organisationen Rapolitics. Tidligere i år vandt hun Menneskerettighedsprisen for sin mangeårige indsats mod diskrimination af etniske minoriteter i Danmark.
Tirsdag mødte Manilla Ghafuri op for – med egne ord – at ”tale på vegne af alle dem, som ingen stemme har, at påpege uretfærdigheder, og være med til at bidrage til et mangfoldigt og egalitært samfund.”
”Menneskerettigheder er ikke noget, du har, men noget du skal kæmpe for – og det burde ikke være sådan. Men for minoriteter ser det anderledes ud. (…) Vi er så privilegerede, som vi nu engang er, fordi andre ikke er det. Derfor er vi nødt til at tage ansvar og kæmpe for dem, som vi tager privilegierne fra,” sagde Manilla Ghafuri blandt andet i sin tale.