Mere end 400 humanistiske fra over 40 lande rundt om i verden mødtes i weekenden til World Humanist Congress 2023 i København. Det satte virkeligt tingene i perspektiv at møde mennesker, der på så mange forskellige måder kæmper for de mest grundlæggende menneskerettigheder med livet som indsats.
Af Christoffer Munch Paulsen, næstforperson
Verdenskongressen løb af stablen i weekenden, og jeg vil her give en kort umiddelbar refleksion over den succes, som det var.
Temaet var humanisme og demokrati, og der var en lang række spændende workshops om alt fra LGBT+-rettigheder, krigen i Ukraine, oprøret i Iran, ”hekse”-afbrændinger i Nigeria – kontrasten mellem stigende ikke-religiøsitet og flere lande (70+) med stadigt strengere blasfemi-lovgivning.
“Human rights are for all or for none”
Thorbjørn Jagland, tidl. norsk statsminister og tidl. generalsekretær i Europarådet
Særligt var det for mig en ære at møde 38-årige Oleksandra Romantsova, som var ankommet til kongressen direkte fra Kiev. Hun er direktør for den ukrainske forening Center for Civil Liberties, der kæmper for demokrati, menneskerettigheder og dokumentere russiske krigsforbrydelser. De modtog Nobels fredspris i oktober sidste år for deres vigtige arbejde.
Et sigende citat, der for mig beskrev den fælles forståelse blandt de fremmødte humanister fra hele verden perfekt, var da den tidligere norske statsminister og tidligere generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland i sin åbningstale sagde ”menneskerettigheder er for alle eller ingen”.
Mødet med mennesker, der oplever at blive udskammet – og i værste fald bliver fængslet, tortureret eller dræbt – alene på baggrund af en levevis eller en holdning, der står kontrast til den dominerende overbevisning i samfundet, sætter tingene i perspektiv.
Vi er absolut privilegerede som danske humanister. Det skal vi ikke skamme os over, men det belyser vigtigheden i at reflektere over og værne om de rettigheder, som vi allerede har, og insistere på demokrati og humanistiske værdier som fundamentale, hvis vi vil bekæmpe de antidemokratiske trusler, der i sidste ende vil ramme os.
Vi kan ikke tage disse værdier for givet – og vi har endnu meget arbejde foran os.
Kongressen er et resultat at et langt samarbejde mellem Humanistisk Samfund, Sveriges Humanisterna, Finlands Vapaa ajattelijat, Islands Siðmennt – og selvfølgelig Human-Etisk Forbund fra Norge, varetog en stor del af udgifterne for kongressen, og hvis medlemmer udgjorde omkring en tredjedel af de fremmødte.
World Humanist Congress 2026
Nick Fish, president of American Atheists leverede afslutningsvis nyheden om, at den næste humanistiske verdenskongres vil blive afholdt i 2026 i Washington, DC i USA. Læs mere om den på whc2026.org.