Veloverstået landsmøde i Humanistisk Samfund viste fremgang på alle områder og dermed meget at glæde sig over. Men flere skal have del i glæderne.
Af Finn Danielsen. Fotos: Stina Høiberg-Højerup
Humanistisk Samfund kører på skinner, men flere skal med toget. Det var i kortform budskabet fra foreningens landsmøde, der fandt sted i Aarhus den 18. marts. Derfor vil Humanistisk Samfund nu sætte mere fokus på at fortælle om sig selv og udvikle organisationen, så den appellerer til endnu flere end de 2100 personer, der i dag er meldt ind.
Med det afsæt lagde Jacob Møllemose, der er iværksætter og fundraiser og derudover ceremonileder i HS, op til debat blandt de fremmødte om, hvordan foreningen får flere medlemmer.
Potentialet kan være stort, hvis det for eksempel vurderes med udgangspunkt i de 28 procent af danskerne, der ikke medlemmer af Folkekirken, påpegede han. Men det afgørende spørgsmål er, hvad der motiverer folk til at tilslutte sig en sag og en forening som Humanistisk Samfund. Landmødedeltagerne fik derfor til opgave to og to at diskutere deres drømme om humanismens fremtid i Danmark og deres egen baggrund for medlemskabet i HS. Disse personlige fortællinger er organisationens ”guld”, fastslog Jacob Møllemose, for dem kan potentielle medlemmer spejle sig i.
Fremgang på alle områder
Humanistisk Samfund har et godt udgangspunkt for at tiltrække flere medlemmer, for det går fremad i stort set alle dele af organisationen. Det fremgik klart, da den afgående forperson, Lone Ree Milkær, som start på den mere formelle del af landsmødet aflagde sin beretning.
Humanistisk Samfund oplever stigning i antallet af ceremonier på alle områder, både begravelser, bryllupper og navngivning, men især antallet af konfirmationer eksploderer. Her er tale om en tredobling siden 2018, og i år skal omkring 600 unge konfirmeres humanistisk. Det har været nødvendigt at udvikle ny konfirmationsmodel, hvor undervisere ansættes og lønnes, og hvor prisen samtidig er steget.
”Ceremonierne er i boks, nu skal vi kigge på organisationen,” konkluderede Lone Ree Milkær i forlængelse af både sin beretning og den indledende tema-debat, og hun kunne fortælle, at en stærkere synliggørelse af Humanistisk Samfund i det offentlige rum allerede er i gang.
På det politiske niveau blandt andet med flere års selvstændigt arrangement ved Folketingets åbning og med deltagelse ved Folkemødet på Bornholm. Humanistisk Samfund har også været til stede på spejdernes store landslejr og gennemført en kampagne for inkluderende skoleafslutninger. Den kommende verdenskongres for humanister, der afholdes i København i august måned, giver nye muligheder for at gøre HS mere kendt blandt danskerne. Sekretariatet i HS er udvidet med en kommunikationsmedarbejder, og den slags ansatte bliver der sikkert brug for flere af de kommende år, spåede Lone Ree Milkær.
Ny forperson og nye folk i hovedbestyrelsen
Økonomien ligger lunt i svinget, og den er som resten af Humanistisk Samfund i fremgang efter en vis nedtur, kunne kasserer Lone Haudrum oplyse. Fremgangen skyldes især det øgede antal ceremonier, og den gør det muligt at arbejde med et planlagt underskud på cirka en halv million kroner i 2023. Pengene skal primært anvendes til indsatsen for at få flere medlemmer, herunder markedsføring og forbedringer af hjemmesiden.
Landsmødet blev afsluttet med valg til tillidsposter i organisationen, og også demokratiet i HS blomstrer. Det var dog et klart ønske, at landsmøderne i Humanistisk Samfund skal kunne trække flere end årets cirka 30 deltagere. Især en større andel af de mange frivillige i foreningen. Ikke mindst derfor var der opbakning til et forslag om ændring af vedtægterne i Humanistisk Samfund, så landsmødet ikke skal afholdes, mens travlheden raser med konfirmationsforberedelsen.
Efter kampvalg mellem Kirstine Kærn og Christoffer Munch Paulsen blev førstnævnte valgt som ny forperson for HS. Og der var ligeledes interesse for de ledige pladser i hovedbestyrelsen, hvor tre blev nyvalgt: Niels Jørgen Flensborg, Karina Pultz og Tea Dyekjær.