Eva Grützmeier er nyt medlem i Humanistisk Samfund. Men hun er hurtigt blevet aktiv og har stærke meninger om, hvad organisationen skal kunne og gøre.
Af Finn Danielsen
I marts måned sidste år (2022) hjalp Google Eva Grützmeier med at finde vej til Humanistisk Samfund. Hun var på jagt efter holdninger til og debat om humanisme.
”Vores demokratiske samfund bygger jo på humanisme, og jeg undrede mig over, at vi ikke har mere sprog om, hvad humanisme betyder for os. Så da jeg fandt Humanistisk Samfund, var det en oplevelse af YES, der er skrevet noget om humanisme, og der er mennesker, som samles om det livssyn. Det viI jeg gerne være en del af,” fortæller Eva Grützmeier om sin indmeldelse i foreningen.
Hun er 57 år, arbejder på et krisecenter for voldsramte kvinder og har tidligere været ansat i socialpsykiatrien og på erhvervsuddannelsesområdet. Hun er cand.phil. i pædagogik og endvidere uddannet som psykoterapeut, coach og konfliktmægler. Frivilligt arbejde med konfliktmægling optager en del af hendes fritid, som hun også har brugt på at være kontaktperson i Dansk Flygtningehjælp.
”Jeg arbejder rigtig meget med mennesker og brænder for at hjælpe dem med ’næste skridt’. Fælles for det hele er en humanistisk og eksistentialistisk tilgang, som også udgør baggrunden for min interesse for humanismen,” siger Eva Grützmeier.
For hende handler humanisme især om ansvar for andre mennesker.
”Vi taler meget om den enkeltes rettigheder, men vi skal også tale om, hvad den enkelte selv skal byde ind med, for i humanismen har vi jo netop et ansvar for, at andre kan være med.”
Eva Grützmeier ser ikke humanismen som ateistisk, men som agnostisk, det vil sige, at vi forholder os åbent til, at der kan være en mening med tilværelsen, som vi ikke umiddelbart kan forklare.
”Jeg er ikke ateist, og jeg vil nødig have en humanisme, som ekskluderer religioner. Men til forskel fra religionerne skal vi ikke tale om, hvad meningen er med livet, men hvordan vi skaber mening i livet,” siger hun.
Jeg brænder for det her og vil noget med det, for mig er det ikke en hyggeting. Der skal ske noget, og det handler ikke bare om at udbrede kendskabet til Humanistisk Samfund. Det handler om at gøre noget ved vores samfund, og her skal vi bruge det livssyn, som Humanistisk Samfund repræsenterer.
Eva Grützmeier, medlem i Humanistisk Samfund
Humanistisk Samfund skal være mere opsøgende
Selvom Eva Grützmeier mener, at ceremonierne i Humanistisk Samfund er ”supervigtige” og selv er i gang med uddannelse til ceremonileder, mener hun, at de fylder for meget i den nuværende HS-profil.
”Jeg mangler, at Humanistisk Samfund kommer mere ud over stepperne og ind i folks hverdag. Jeg mangler nogle flere svar på, hvad vi vil med humanismen. Det er praktisering af humanismen, der skal være alternativet til religionerne, og derfor vil jeg gerne have sat flere ord på de humanistiske værdier, og hvad de betyder for vores samfund. Ellers risikerer vi at lave nogle fantastiske ceremonier, men så efterlade folk der,” fastslår hun.
Hun oplever, at folk vælger Humanistisk Samfunds ceremonier med det, hun kalder en ”væk-fra-motivation”, hvor det primære formål er at undgå Folkekirken. Det skal ændres til en ”henimod-motivation”, hvor Humanistisk Samfund og ceremonierne tilvælges på grund af de humanistiske værdier. Men det kræver, at viden om disse værdier udbredes til større dele af samfundet.
”Humanistisk Samfund skal være langt mere opsøgende der, hvor mennesker er sammen, for eksempel på skoler og arbejdspladser eller i fagforbund og idrætsforeninger. Og vi skal kunne tilbyde både skriftligt materiale og foredrag om humanisme,” mener Eva Grützmeier.
Hun har selv fået mulighed for at formidle humanismen til en større offentlighed, da hun er blevet projektleder for Humanistisk Samfunds deltagelse på Folkemødet 2023, og har været med til at tilrettelægge HS-arrangementet ved Folketingets åbning i oktober.
”Jeg brænder for det her og vil noget med det, for mig er det ikke en hyggeting. Der skal ske noget, og det handler ikke bare om at udbrede kendskabet til Humanistisk Samfund. Det handler om at gøre noget ved vores samfund, og her skal vi bruge det livssyn, som Humanistisk Samfund repræsenterer.”