Mere end 30 procent af alle danske børn fra 5-16 år ikke medlem af folkekirken. Dem bør der tages hensyn til, når folkeskolerne planlægger og afholder juleafslutning, mener Humanistisk Samfund. Derfor har foreningen sendt forslag til inkluderende juleafslutninger til skolebestyrelser og skoleledere i hele landet.
Af Stina Høiberg-Højerup, kommunikations- og pressemedarbejder
I forbindelse med at eleverne går på juleferie, holder de fleste folkeskoler en juleafslutning. Det er skolebestyrelsen og skolelederen på de enkelte skoler, der beslutter, hvad rammerne for skolens juleafslutning skal være. På nogle skoler går eleverne således i kirke og deltager i en julegudstjeneste. Andre skoler klippe-klistrer julepynt, afholder sportsturneringer og fællessamlinger for hele skolen med fx quiz og julesange eller laver andre aktiviteter uden tilknytning til en specifik religion. Andre igen gør lidt af begge dele.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at 30 procent af børn i folkeskolen ikke er medlem af folkekirken. Folkeskolen er for alle børn, og vi håber, at folkeskolerne laver en juleafslutning, som lægger op til, at alle børn uanset religion og livssyn kan føle sig inkluderet i fællesskabet.
Vi har sendt forslagene om inkluderende juleafslutninger, fordi vi i Humanistisk Samfund mener, at sociale aktiviteter såsom en juleafslutning bør tilrettelægges på en måde, hvor alle børn uanset baggrund, etnicitet og religiøst eller ikke-religiøst livssyn kan deltage på en meningsfuld måde og føle sig som en del af fællesskabet.
Lone Ree Milkær, forperson i Humanistisk Samfund
Indsats er en del af foreningens strategi
Den evangelisk-lutherske kristendom har i dag særstatus i Folkeskoleloven og folkeskolen som helhed, og det må der gøres op med for at opnå ligestilling af livssyn.
Når eleverne deltager i julegudstjenester som en del af folkeskolens juleafslutning, bliver det sjældent behandlet i undervisningen hverken før eller efter julegudstjenesten. I Humanistisk Samfund mener vi, at deltagelse i gudstjenester i skoletiden udelukkende bør foregå som integreret del af undervisningsforløb.
I Humanistisk Samfunds strategi 2021-2025 er det angivet, at et af foreningens politiske mål er at gudstjenester ikke skal foregå i skoletiden, fx til jul. Samtidig er ’skolepolitik’ foreningens politiske fokusområde for 2022, og derfor har vi arbejdet målrettet med en politisk indsats på dette område.
Som en del af det arbejde har vi sendt en oversigt med forslag og inspiration til inkluderende juleafslutningsaktiviteter til alle landets folkeskoler.
Folkeskolen er for alle elever – det bør juleafslutningen også være
Julebagning, teateropvisning, julebesøg, oplæsning af juledigte og fælles morgenmadsspisning – det er blot nogle af de forslag til inkluderende juleafslutningsaktiviteter, Humanistisk Samfund i starten af oktober sendte til landets folkeskoler. Lone Ree Milkær, forperson i Humanistisk Samfund, udtaler:
”Vi har sendt forslagene om inkluderende juleafslutninger, fordi vi i Humanistisk Samfund mener, at sociale aktiviteter såsom en juleafslutning bør tilrettelægges på en måde, hvor alle børn uanset baggrund, etnicitet og religiøst eller ikke-religiøst livssyn kan deltage på en meningsfuld måde og føle sig som en del af fællesskabet.”
50 pct. mener, at folkeskoler bør lave inkluderende juleafslutninger
1000 danskere deltog i november i en meningsmåling foretaget af analysefirmaet YouGov, hvor de skulle svare på, om de synes, det er en god idé, at folkeskoler arrangerer juleafslutninger uden religiøs forkyndelse, som alle elever føler sig inkluderede i. Det svarede 50 procent af de adspurgte ’ja’ til, mens 35 procent svarede ’nej’ og 15 procent svarede ’ved ikke’.
En juleafslutning er inkluderende, når aktiviteterne er tilrettelagt på en måde, hvor alle elever uanset baggrund, etnicitet og religiøs overbevisning kan deltage på en meningsfuld måde. En inkluderende juleafslutning opfordrer til sammenhold på skolen og sikrer, at alle elever føler, at de har en plads i fællesskabet.
Mener du også, at skolernes juleafslutninger skal være inkluderende?
Du kan støtte vores arbejde med et medlemskab eller et økonomisk bidrag. Du kan også dele budskabet med dit netværk eller den lokale skolebestyrelse.