Humanistisk Samfunds bestyrelse var inviteret til Human-Etisk Forbunds årlige konference i Oslo. 250 humanister var samlet til en weekend, hvor temaet var døden, og vi lærte meget.
Af Christoffer Munch Paulsen, redaktør
”Når jeg dør, vil jeg blive til kompost,” lyder det fra forpersonen fra HEF’s bestyrelse, Christian Lomsdalen i sin åbningstale i Folkets Hus i Oslo den 22. og 23. oktober 2022.
Her var omkring 250 humanister samlet – primært fra Norge, men bestyrelserne fra andre skandinaviske lande var også inviteret.
Lomsdalen kunne blandt andet fortælle, at HEF er vokset med 25.000 medlemmer siden bestyrelsen valgte at fjerne kontingentet – og samlet set forventes medlemsantallet at nå 130.000 medlemmer i slutningen af november.
Det humanistiske livssyn står stærkt i Norge. Ifølge en undersøgelse identificerer halvdelen af befolkningen sig med det humanistisk livssyn.
Det til trods eksisterer der stadig en fortælling blandt en del af den norske befolkning, at et ateistisk eller humanistisk livssyn ikke holder, når livet bliver svært eller når døden står for døren. Det er HEF naturligvis ikke enige i, og derfor havde konferencen netop døden som tema.
”Døden angår os alle (…). Vi er alle lige i døden – og vi bør alle være lige for staten, uanset hvilket livssyn, vi har,” sagde Christian Lomsdalen blandt andet.
Aktiv dødshjælp, humanistisk begravelse og filosofisk debat
Weekendens konferencier var Linn Skåber, der er norsk skuespiller og komiker, som på værdig og underholdende vis fik afviklet konferencen, som var både rørende, spændende og sjov.
Der var foredrag om, hvordan vi som humanister forholder os til døden, hvordan vi kan møde mennesker i sorg, debat om aktiv dødshjælp og dertilhørende etiske spørgsmål – og sågar et foredrag omkring, hvordan vi behandler de døde, og hvordan det kan gøres på en miljøvenlig måde i fremtiden.
Foredrag og debatter blev filmet og kan findes her på YouTube
Der var flere ting, som vi i den danske bestyrelse kunne tage ved lære af. Særligt fandt vi samtalen om sorg interessant – hvordan vi som mennesker lære at leve med den, og hvilke tilbud der eksisterer i samfundet. Blandt andet blev der henvist til, at vi i Danmark har ret til såkaldt sorgorlov, hvis man som forældre mister et barn. HEF har også haft succes med sekulære, humanistiske sorggrupper, hvor dem, der har mistet, kan mødes med andre i samme situation. Det synes vi i bestyrelsen var interessant, og muligheden for et dansk tilbud vil diskuteres på et kommende møde.