Igen i år afholder Humanistisk Samfund temaugen ‘Vi taler om døden’ i uge 43 for at sætte fokus på døden og støtte mennesker i at forholde sig til deres egen og andres død på en konstruktiv måde. Det gør vi gennem en række arrangementer i flere af vores lokalafdelinger – Hovedstaden, Aarhus, Roskilde og Svendborg.
Af Gunilla Zitawi-Koch, kommunikationspraktikant
Hør om den humanistiske begravelse og mød en bedemand
BEMÆRK ÆNDRING AF DATO: Torsdag aften i Svendborg kan du høre om begravelser fra et par forskellige vinkler. To af vores ceremoniledere, Marianne Krammer og Ole Morten Nygård, holder et foredrag om vores humanistiske begravelser, og hvad de som ceremoniledere vægter højt ved en ceremoni. Dertil vil bedemand Peter Honoré fra Svendborg Begravelsesforretning fortælle mere praktisk om, hvad der sker til en begravelse og desuden hans personlige tilgang til at være bedemand.
Tid, sted og tilmelding: Torsdag den 3. november, kl. 19.00-20.30, Svendborg Begravelsesforretning, Skattergade 25, 5700 Svendborg. Parkering og indgang ved Kullinggade 16. For tilmelding skriv til kontakt@hs.dk og angiv navnet på aktiviteten i mailens emnefelt eller ring på 42432010.
Oplæg og dialog om døden og meningen med livet
I Aarhus inviterer vi til oplæg og dialog om døden og i den forbindelse også det store spørgsmål om meningen med livet med vores ceremonileder Gunnar Nordestgaard, der også vil fortælle om den humanistiske begravelse. Formand i lokalafdelingen Aarhus, Thorkild Svendsen, supplerer med fortællingen om Nordre Kirkegårds skovbegravelsesplads, der på Humanistisk Samfunds initiativ er under etablering. Der er planer om, at op mod halvdelen af kirkegården bliver omlagt til netop skovbegravelse, og den vil blive den første skovkirkegård midt i en by.
Tid, sted og tilmelding: Tirsdag den 25. oktober, kl. 16.30-18.00, Folkestedet, lokale 1.6, Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus. Tilmelding ikke nødvendig.
Oplev en naturskøn skovbegravelsesplads
Søndag eftermiddag er du inviteret til besøg på skovbegravelsespladsen ved Selsø Slot. Johann Philip von Malsen-Plessen og Claus Thor-Rasmussen fra Selsø Skovbegravelse fortæller om skoven ved Roskilde Fjord, om hvordan aske i en urne kan blive begravet her, om priser, træer samt valg af urner og sted. Derefter fortæller ceremonileder Ole Morten Nygård fra Humanistisk Samfund om, hvad en humanistisk begravelse er, hvordan den skiller sig ud fra religiøse begravelser, og hvad der kendetegner den. Vi byder på lidt kaffe og kage, hvor der er mulighed for at stille spørgsmål.
“Selsø i Hornsherred åbnede sin skovbegravelsesplads i foråret i år. Flere humanistiske begravelser har haft urnenedsættelse på disse nye skovbegravelsespladser, og vi har også haft nogle ceremonier i det fri ude i skovene. Derfor vil vi igen i år lave et fælles arrangement sammen med en ny skovbegravelsesplads,” siger Ole Morten.
Tid, sted og tilmelding: Søndag den 30. oktober, kl. 13.00-14.30. Selsø Skovbegravelse, Skovvejen 36b, 4050 Skibby. Parker på parkeringspladsen på højre side, følg stien ind i skoven. Vi mødes ved den store sten. For tilmelding skriv til kontakt@hs.dk og angiv navnet på aktiviteten i mailens emnefelt eller ring på 42432010.
Hør om begravelseskulturer i Kulturhuset (OBS! Aflyst)
I København inviterer vi til en aften i begravelseskulturens tegn. Med udgangspunkt i eksempler fra Danmark og med nedslag i andre landes begravelseskulturer vil aftenen byde på drøftelse af de forskellige kulturers alsidige tilgange til døden og et oplæg ved Kelvin Nielsen, der er frivillig og tidligere har været ceremonileder i mange år i Humanistisk Samfund.
Kelvin giver her en forsmag på de mange typer begravelser, der også er mulige her i landet udover de hyppigste, som er fra kapel eller kirke: “Askespredning over åbent hav, kørsel af kisten på en specialindrettet motorcykel, afspilning af Queens We Will Rock You er få eksempler på hvad en begravelseskultur under forandring betyder.”
Tid, sted og tilmelding: Onsdag den 26. oktober kl. 18.30-20.00, Kulturhuset Union, Nørre Allé 7, 2200 København. For tilmelding skriv til kontakt@hs.dk og angiv navnet på aktiviteten i mailens emnefelt eller ring på 42432010.
Andre arrangementer i København/Hovedstaden
Hvis du er interesseret i flere inputs til at tale om døden eller alternative afskedsritualer, kan du tjekke Vestre Kirkegårds arrangement for deres 150 års jubilæum ud. Det er ikke Humanistisk Samfund, der står for det, men det er i ånd med vores temauge om at tale om døden, da kirkegården i samarbejde med den hollandske kunstner Ida van der Lee viser nye bud på, hvordan vi kan mindes de mennesker, der har haft betydning for os. Timingen falder desuden perfekt for vores temauge, da det sker lørdag den 29. oktober mellem 14.00-17.00. Ingen tilmelding nødvendig, bare mød op ved hovedindgangen på Vestre Kirkegårds Allé.
Læs mere her.
Dertil kan du allerede i næste uge få nye perspektiver på afskedsritualer, når Landsforeningen Liv&Død inviterer til fernisering af deres særudstilling kaldet ‘FAR VEL – afskedsritualer i Danmark’, i forbindelse med kulturnatten fredag den 14. oktober. I takt med at vores fællesskaber, kulturer og samfundsstruktur ændrer sig, sætter udstillingen fokus på vores fælles og individuelle ritualer i forbindelse med døden, og hvordan de afspejler os som mennesker og samfund i dag. Ferniseringen starter kl. 17.00, hvor der bydes på en velkomstdrink, og fra kl. 18.00 vil udstillingen åbne for alle i forbindelse med kulturnatten. Der er fri entré, og det sker på Funebariet, Nikolaj Plads 27, 1067 København K. Udstillingsperioden løber desuden fra mandag den 24. oktober, samme uge som temaugen ‘Vi taler om døden’, og frem til og med fredag den 18. november. Læs mere her.
Vi tilbyder vejledende samtaler om begravelser
Det kan være svært at tale om sin egen begravelse, og derfor er der mange, der ikke får taget samtalen med sine nærmeste. For de efterladte vil det dog være en stor hjælp, hvis man inden sin død har reflekteret over og taget stilling til sine ønsker.
Foreningens ceremoniledere tilbyder vejledende samtaler, hvor du kan overveje, hvad du ønsker, der skal ske, når du en dag skal herfra. Vejledende samtaler er gratis for medlemmer og koster normalt 850 kr. for andre. I uge 43 og frem til og med uge 45 tilbyder vi dog gratis vejledende samtaler for alle, der ønsker dette.
For at få en samtale kan du enten skrive til begravelse@hs.dk eller ringe til os på 44404949.
Humanistiske begravelser er personlige
En humanistisk begravelse er en højtidelighed, hvor der er fokus på den afdøde. Ceremonien indeholder ikke religiøse sange, tekster eller bønner, men har fokus på den afdødes personlighed, og det liv, den afdøde har levet. Højtideligheden forestås af en uddannet og certificeret ceremonileder fra Humanistisk Samfund, og i samarbejde med de efterladte udformes ceremoniens forløb, så afslutningen på livet bliver smuk, personlig og mindeværdig.