Af Ole Wolf, talsperson i Humanistisk Samfund
Samfundet er først så småt ved at komme sig efter corona. Selv om de daglige mediehistorier om smittetal og testcentrene for længst er fortid, så er vores samfund først så småt ved at komme sig over corona-tiden. Idrætsforeningerne kan konstatere, at de frivillige langt fra er vendt tilbage. Musikskolerne kan se, at børnene ikke er vendt tilbage som før. Danskernes brug af naturen blomstrede op, mens andet gik tilbage, og vi ved endnu ikke, i hvor høj grad tingene bliver som før.
Folkemødet på Bornholm blev hårdt ramt af coronaen, og endnu ved vi ikke, hvordan den vil klare sig efter epidemien. For to år siden blev folkemødet helt aflyst, og sidste år blev det kun til et lille fysisk arrangement, suppleret af en del virtuelle debatmøder. I år var Folkemødet så tilbage i fuldt fysisk format, men det var tydeligt, at mødet ikke var tilbage i sin gamle magtfulde form. En del folketingspolitikere var ikke mødt op. Logistikken var ikke helt på det niveau, der bør være ved et stort event som dette, men mon ikke det er løst til næste år?
Også for Humanistisk Samfund blev det en forsigtig tilbagevenden til Folkemødet. Vores politiske arbejde for ligestilling mellem livssyn har været ramt af corona. Personlige møder er en central del af at arbejde for en sag. Ligeså har vi lidt under, at en del af vores bedste samarbejdspartnere på Christiansborg enten forlod Folketinget ved sidste valg, eller skiftede til andre ordførerskaber. Endelig har vi også været ramt af, at nogle af vores mest aktive frivillige har været nødt til at opprioritere ting i deres liv, som arbejdet og familien. Det er jo et grundvilkår for en forening, der baserer sig på frivillige.
Fint møde, dog uden telt
Da det i foråret stod klart, at årets folkemøde faktisk ville blive til noget, gjorde dette, at vi i Humanistisk Samfund valgte ikke at have vores eget telt ved Folkemødet. I stedet valgte vi at sende fem personer til folkemødet: Vores forperson, næstforperson, to talspersoner og et hovedbestyrelsesmedlem. Vi deltog i forskellige debatter og plejede vores kontakter blandt politikere og beslægtede organisationer.
En stor del af det vi lavede, kan man imidlertid ikke rapportere om. Samtalen med et folketingsmedlem om hvordan partiet stiller sig i kirkepolitikken efter næste valg, er i sagens natur fortrolig. Ligesom vi ikke kan fortælle, hvilke folketingsmedlemmer vi har talt med om deltagelse i vores åbningsceremoni ved Folketingsårets begyndelse. Men jeg kan blot nøjes med at konstatere, at vi havde et fint folkemøde…
Vi må dog vedgå, at vi ikke fik så meget ud af det, som hvis vi havde haft vores eget telt. Et telt giver blandt andet mulighed for at knytte bånd til folketingsmedlemmer og organisationer, vi gerne vil have et tættere samarbejde med af den simple årsag, at vi kan invitere dem til at være oplægsholdere til en paneldebat i vores telt.
Skal du være med næste år?
Allerede umiddelbart efter sommerferien går vi i gang med at planlægge næste års folkemøde. Meget skal først laves til næste forår, men det vil være godt at få de grundlæggende ting på plads. Hvis du vil være med, så er det en enestående chance for at være med til at give vores arbejde et skub fremad. Der vil være både store og små opgaver – skriv til kontakt@hs.dk, hvis du vil ringes op for at høre mere.