Mennesker er i deres gode ret til – uanset livssyn og trossamfund – at mene, hvad de vil. Men når præster nægter at vie par af bestemte køn, er det diskrimination, og det bør staten ikke støtte
Af Stina Høiberg, presse & kommunikation
I 2012 blev det ved dansk lov vedtaget, at homoseksuelle par kunne blive viet i folkekirken. Det er dog ikke alle præster, der vil stå for sådanne vielser, og det behøver de heller ikke. Faktisk blev der i lovgivningen indskrevet, at præsterne har ret til ikke at vie homoseksuelle par, hvis de – af teologiske årsager – ikke ønsker det.
Og parret? Ja, de kan blive viet af en anden præst, der i højere grad accepterer seksualiteten hos de mennesker, der ønsker at blive gift med hinanden. Og så synes problemet måske løst.
Det er det ikke.
Forskelsbehandlingen illustrerer, hvorfor vi skal adskille kirke og stat
Præsterne er statsansatte, og de danske skatteydere betaler 40 pct. af deres løn – endda også selvom man ikke er medlem af folkekirken. I Humanistisk Samfund mener vi ikke, at den danske stat både kan lovgive mod diskrimination og samtidig give statsstøttede præster lov til at diskriminere homoseksuelle ved at nægte at vie dem.
Lone Ree Milkær, forperson i Humanistisk Samfund, udtaler:
”Hvis vi skal have en statskirke, bør den ikke gøre forskel på borgerne. Alle borgere har adgang til samme tjenester. Og så længe præsterne har den lovsikrede ret til at nægte at vie visse personer, så risikerer det homoseksuelle par – på trods af muligheden for at spørge en anden præst – at blive mødt med en holdning, der signalerer, at de ikke er ligeværdige borgere, netop fordi det luthersk-evangeliske trossamfund er blandet sammen med staten. Jeg synes, at det er en udmærket illustration af, hvorfor vi skal adskille kirke og stat.”
Er problematikken, at der findes en lov i det hele taget? Eller at der er statsstøttede præster, der ikke vil vie bestemte personer?
”Personligt sympatiserer jeg ikke med et menneskesyn, som opdeler folk i rigtige og forkerte alt efter, hvem de elsker og gerne vil giftes med. Og jeg bryder mig ikke om, at staten ved at tildele det luthersk-evangeliske trossamfund særlige privilegier, signalerer en sympati med et sådan menneskesyn. Derfor er problemet ikke den specifikke bestemmelse om undtagelsesret i sig selv, men hele princippet om, at staten og kirken er blandet så meget sammen, at det kan være svært at skille ad,” fortæller Lone Ree Milkær.
Flertal af danske borgere er imod, at præster kan nægte at vie homoseksuelle par
En meningsmåling foretaget af Voxmeter tidligere på året viser, at mere end hver anden dansker er uenig i, at præsterne bør have mulighed for at nægte at vie par af samme køn.
Helt konkret svarede 55,1 procent af de adspurgte, at de var uenige, mens 34,5 procent var enige.
Billedet er dog noget anderledes blandt partierne på Christiansborg. Her er der nemlig flertal for at beholde den nuværende lovgivning, selvom Alternativet er ”klar til at lovgive på området, hvis folkekirken ikke holder op med at ansætte præster med de synspunkter”, fremgår det af en artikel, bragt af DR.