Årets landsmøde bød på lidt af hvert – fra oplæg om religionssatire, en hilsen fra vores norske søsterorganisation og gode nyheder omkring foreningens virke og økonomi. Her vil jeg præsentere en kort gennemgang til dem, som ikke kunne deltage.
Af Christoffer Munch Paulsen, redaktør
Satire som vejen til at tænke selv
Forsker i religionssatire Dennis Meyhoff Brink startede landsmødet med et spændende oplæg om religionssatirens glemte historie og indvirkning i Europa. Det var interessant at høre, hvordan religionssatiren har været anvendt – blandt andet af Martin Luther, som udsendte religionssatirisk materiale om paven for at bane vej for reformationen, men også omvendt – hvordan den katolske kirke forsøgte at latterliggøre Martin Luther og protestantismen.
Brink forklarede, hvordan satiren blev brugt til at underminere frygten for djævle og dæmoner og senere til at underminere ærefrygten for ”klerikale” autoriteter – og senere politiske autoriteter. Religionssatiren er modvægt til partoralmagt – tanken om præsten som hyrde, og menneskeheden som får. Gennem religionssatiren kan vi træde ud af rollen som husdyr og børn. Her kan lære at gå egne veje og blive myndige mennesker.
Hilsen fra Norge
Til landsmødet fik vi også besøg af tre repræsentanter fra vores norske søsterorganisation Human-Etisk Forbund. De var i Danmark for at drøfte den kommende World Humanist Congress, der afholdes i København i august 2023.
Årsberetning: Godt gennem pandemien
Forperson Lone Ree Milkær præsenterede årsberetningen, hvor hun fortalte, at vores ceremonier har klaret sig fint, selvom vi selvfølgelig har været påvirket af pandemien.
Milkær fortalte om konfirmationsudvalget, og at vi nu har konfirmationshold i Aalborg, Hjørring, Århus, Odense, Ringsted, Roskilde og København. Ligeså skal omlægning til regulært ansættelsesforhold forebygge usikkerhed. Der forventes i 2022 40 nye konfirmationsundervisere på landsplan.
Bestyrelsens arbejde er fortsat at styrke de humanistiske fællesskaber, foreningens synlighed og økonomisk bæredygtighed. Vi er fået genoprettet vores økonomi, lavet en ny konfirmationsmodel, og arbejder fortsat med kommunikationen på tværs af foreningen. I det politiske arbejde, er det som et forsøg besluttet, at HS i 2022 fokuserer særligt på livssyn i folkeskolen – og andre områder i det offentlige skolesystem, hvor folkekirken ser sig privilegeret.
Styr på økonomien
Kasserer Lone Haudrum præsenterede foreningens økonomi, og det var gode nyheder. Foreningen fik reetableret en pæn egenkapital med et overskud på 668.000,- som et resultat af usikkerhed omkring corona – færre driftsudgifter, aflyst folkemøde og generelt færre aktiviteter.
I 2022 er midler budgetteret i ønsket om synlighed. Det inkluderer en toårig ansættelse af en ny kommunikationsmedarbejder. Overskuddet har ligeledes tilladt foreningen at lave en prisnedsættelse på begravelser, som var ønsket. Overskuddet forventes anvendt over de næste 2-3 år. Indtægterne forventes at stige særligt fra konfirmationsceremonier, i forbindelse med foreningens løbende professionalisering.
Høringsudvalg fortsætter
Det blev vedtaget at høringsudvalget skulle fortsætte i to år. Høringsudvalgets opgave er at håndtere klager, når det almindelige klagesystem ikke fungerer. Tre medlemmer blev valgt til udvalget.
Den nye bestyrelse
Der var fem pladser på valg til hovedbestyrelsen, men ikke alle blev besat. Forperson Lone Ree Milkær fortsætter, og samme gør kasserer Lone Haudrum. Annette Bøgh blev genvalgt for ét år, Kirstine Kærn blev genvalgt for to år, Christoffer Paulsen blev genvalgt for to år, og så kunne foreningen byde velkommen til et nyt ansigt i bestyrelsen – Sif Brunemark, der er valgt ind for to år.
Peter Tranders blev valgt som intern revisor, mens Jakob Jørgensen blev valgt som revisorsuppleant. Afgående bestyrelsesmedlem Mads Hvid har grundet andre opgaver ikke ønsket at fortsætte arbejdet.