For 10’ende år i træk udsender Humanist International deres ”Freedom of Thought” rapport
Af Andreas Foss
”Rene Descartes anså ‘tænkning’ som bevis på eksistensen, en anerkendelse, der fremhæver tankefrihedens centrale rolle for ethvert menneske. Tankefriheden er nedfældet i artikel 18 i verdenserklæringen om menneskerettighederne og er en universel menneskeret, der beskytter alle, overalt, hver eneste dag,” skriver Dr. Ahmed Shahee i sit forord til Humanist International ”Freedom of Thought Rapport”, der udkom i en opdateret version den 16. november.
Dr. Ahmed Shahee er FN’s særlige udsending for trosfrihed. Han skriver yderligere i forordet: ”Beskyttelse af tankefrihed er ikke kun bydende nødvendigt, fordi det er en selvstændig rettighed, der kræver absolut beskyttelse, men også fordi den er tæt forbundet med andre grundlæggende rettigheder, herunder retten til religions- eller trosfrihed, som dækker over teistisk, ikke-teistisk, ateistisk og ikke-religiøse overbevisninger.”
Der er nok med udfordringer i verden ifølge Freedom of Thought Rapporten, der er en årlig rapport, der ser på humanisters og ikke-religiøses rettigheder og behandling generelt i verden. Ikke mindre end 144 lande nævnes at have problematiske forhold, som lovgivning, der kommer fra religiøse tekster, brugen af religiøse domstole i familiemæssige eller moralske spørgsmål og forfølgelse af humanistiske organisationer.
Rapporten evaluerer lande på en lang række kriterier og på farvelagte oversigtskort kan man få et hurtigt se, hvor udfordringerne er i verden. Danmark skiller sig uheldigt ud fra vores nydeligt grønt farvede naboer Sverige og Norge.
De mørkere nuancer, der præger Danmark, skyldes blandt andet, at vi har en stats religion, at der er statsligt tilskud til nogle religiøse skoler, og at offentlige skoler tilbyder religiøs eller ideologisk undervisning, uden at der forefindes sekulære alternativer.
Danmark er dog ikke blevet opdateret i år. Rapporten opdaterer landene i en 3-årig cyklus, eller hvis der sker markante ændringer i et land. Danmark blev opdateret i 2020, og står til at få en ny vurdering i 2023.
10 år med rapport om tankefrihed
Der er 10-års jubilæum for udgivelsen af rapporten, og formanden for Humanist International Andrew Copson indrømmer, at der er meget grum læsning i rapporten, men understreger også, at der er sket meget positivt på de 10 år, hvor ikke-religiøses rettigheder har fået langt mere fokus. Det er lykkedes Humanist International at skabe et vigtigt redskab i kampen for ikke religiøses rettigheder.
“I de sidste 10 år har denne rapport fået et ry for solid, pålidelig forskningskvalitet og for sin progressive og intersektionelle tilgang til menneskerettigheder og for at være et uundværligt referencepunkt for politiske beslutningstagere, parlamentarikere og kampagnefolk internationalt.”
FN’s udsendinge Dr. Ahmed Shaheed slutter op om Copsons pointe i sit forord: ”Humanists International og andre civilsamfundsorganisationer spiller en uvurderlig rolle i at dokumentere menneskerettighedskrænkelser og holde magthaverne til ansvar for deres krænkelser af tankefrihed og religions- og trosfrihed. Jeg glæder mig over udgivelsen af 2021 Freedom of Thought-rapporten fra Humanists International, hvor jeg læser om erfaringerne fra ikke kun humanister og ikke-religiøse over hele verden, men også dem, der kan være dybt religiøse, men er anderledes tænkende. Det er både nøgletendenser og enkeltsager, som giver anledning til bekymring.”