Af Christoffer Munch Paulsen, redaktør
Flere af Folketingets politikere ser vigtigheden i en sekulær ceremoni for Folketingets åbning. I år havde politikere fra Socialdemokratiet, Ventre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten sagt ja til invitationen. I Humanisten har vi talt med nogle af de fremmødte på den travle dag.
Camilla Fabricius (S): Vigtigt med et rum fri for tro og religion
“Det er vigtigt at støtte op om, at der er flere måder at åbne Folketinget på. Det er vigtigt med et rum, der er fri for tro og religion,” siger Camilla Fabricius.
“Det var en pæn og smuk ceremoni. Jeg synes, det var det allermest væsentlige stykke fra Den Lille Prins, der blev læst op – som feminist blev jeg utrolig glad for talen. Det er væsentligt at huske på, at fortiden er set med de øjne, vi har i dag,” tilføjer hun med reference til Linda Elvira, der læste et kort uddrag af Antonie de Saint-Exupérys populære værk.
Humanisme betyder for mig, at man mødes i øjenhøjde med respekt for, hvad man hver især kommer med. Det er inkluderende. Jeg har før været med til en ceremoni i Århus for unge mennesker, der vælger en humanistisk konfirmation. Det er en måde at se verden på, som stemmer overens med måden, jeg selv ser verden på.”
Astrid Carøe (SF): Kirken passer ikke til i dag
“Jeg var med for to år siden. Det er en god idé med sådan en ceremoni. Jeg går i kirke juleaften, men jeg synes ikke det passer til en dag som i dag,” lyder det fra Astrid Carøe (SF).
“Det er godt med nogle overgange i livet,” fortæller Astrid Carøe, og henviser til sin praktikant, som er konfirmeret ved Humanistisk Samfund.
“Det er godt at have den mulighed, når man ikke er religiøs. Vi holdt blandt andet en ”fra barn til ung”-fest for min lillebror med vores egen ceremoni, men det er smart at I tilbyder at man kan gøre det sammen med nogle andre også. Det betyder noget,” siger Astrid Carøe.
Katrine Olldag (RV): Det humanistiske værdigrundlag er stærkt og gennemtrængende
Den sekulære ceremoni er vigtig for Katrine Olldag, der blandt andet er menneskerettighedsordfører for Radikale.
“Det humanistiske værdigrundlag er stærkere og gennemtrængende end det kristne – måske også fordi jeg voksede op i bibelbæltet i Vestjylland, hvor jeg ikke oplevede det som det mest rummelige kristendomsbegreb,” siger Katrine Olldag.
“Fordi de værdier, vi sammen står på, er fælles menneskelige. Det religiøse aspekt siger ikke mig specielt meget. Det siger mig noget, at vi står på et grundlag af Grundtvig, demokrati, civilsamfund – alle de kerneværdier, som for mig udgør Danmark,” forklarer Katrine Olldag, som ikke deltog i dagens gudstjeneste.
Katrine Olldag er enig i, at den kirkelige ceremoni ikke bør udelukke sekulære ceremonier fra det officielle program.
“I Radikale har vi forslået, at hvis man skriver under på grundloven, så skriver man også under på FN’s menneskerettighedskonvention, når man vælges til politiker. Hvis vi kan komme igennem med det en dag, bliver det nok nemmere for jer at komme på programmet. Men indtil da skal Stinus og jeg nok bakke op om jer, alt det vi kan.”