Kelvin Schmidt er nyt medlem i Humanistisk Samfund. Han ser sig i første omgang som bruger af ceremonierne, men vil på et senere tidspunkt gerne overveje en mere aktiv rolle i foreningen
Af Finn Danielsen
”For kort tid siden læste jeg tilfældigvis om Humanistisk Samfund og tænkte, at det var da lige noget for mig. Jeg meldte mig ind, og vil ikke lægge skjul på, at drivkraften var rent selvisk: Nogen tilbød noget, som jeg havde brug for,” fortæller Kelvin Schmidt om sit dugfriske medlemskab af HS.
Det var de humanistiske ceremonier, der tiltrak Kelvin Schmidt. Han mener, at de vigtige overgange i tilværelsen skal markeres med ritualer, men gerne uden kirkelig involvering.
”Efter min udmelding af Folkekirken har jeg i nogle år blandt andet overvejet, hvordan jeg på en skånende måde kan hjælpe min familie med at håndtere min død og ritualerne omkring den, hvis uheldet pludselig skulle være ude. Det kan være en svær snak at tage med hustru og børn, hvis de ikke er parate til det, ” siger han.
Kelvin Schmidt er 50 år, uddannet som maskinmester og arbejder i dag som IT-arkitekt i et stort firma. Han er selv døbt og konfirmeret i kirken, uden ellers at komme der.
”Jeg var stærkt i tvivl om min egen konfirmation, men der var ikke rigtigt nogle alternativer dengang. Min kone og jeg er borgerligt gift, men vores to børn er døbt. Så kunne de selv senere vælge, hvad de ville, og de blev begge nonfirmeret.”
I fritiden er Kelvin Schmidt travlt optaget af hobbies som golf, kapsejlads og havkajak. Så lige nu er ikke plads til at engagere sig mere aktivt i HS. Men skulle det på et tidspunkt ske, er han ikke i tvivl om, at interessen vil ligge omkring konfirmationsceremonierne.
”Hvis man skal udbrede Humanistisk Samfunds tanker, er det her, man virkelig kan gøre gavn. Så vil de unge jo senere blive HS-gift, få deres børn HS-navngivet og så videre.”
Bud på nyt ritual
HS’ politiske målsætning om ligestilling af livssyn optager også Kelvin Schmidt. Han ønsker generelt mere tolerance og rummelighed, end han i dag oplever i samfundet. Han mener, at der tidligere var mere samfundssind og plads til folk, der stak lidt ud.
”Jeg betragter mig selv som en tvivler, der har brug for at reflektere over tingene. Jeg kan selv påvirkes holdningsmæssigt og er derfor forsigtig med at levere færdige svar til andre. Jeg kan se noget godt i de fleste politiske partier og ønsker ikke, at et af dem skal sidde alene på magten.”
Kelvin Schmidt er tilfreds med tilbudsviften af ceremonier i HS, men han har dog et godt bud på et helt nyt ritual. Idéen bunder i en oplevelse, hvor et familiemedlem afslog Kelvins og hustruens ønske om at blive gudmor/gudfar for deres barn. Han mente, at ikke-kristne burde kunne være ’gudforældre’, fordi det jo grundlæggende bare handler om at være i forældrenes sted, hvis de skulle falde bort.
”Jeg kunne ønske mig, at der var en praktisk mulighed for at registrere reserveforældre til sine børn, hvis man selv skulle blive ude af stand til at passe dem. Og da det jo er en stor ting offentligt at erklære sin tillid til, at andre kan være stedforældre for ens børn, kunne det også fortjene sit eget ritual,” foreslår Kelvin Schmidt.