De fleste forældre med børn i konfirmationsalderen har nok spekuleret over, hvordan forårets konfirmation kan afvikles. Hvordan vil corona-restriktionerne være? Hvor mange må man være samlet på den store dag? Bliver det nødvendigt at udsætte konfirmationen til efteråret?
Af Ole Wolf
Hvis det var i dag, konfirmationerne skulle afholdes, må man desværre konstatere, at man har de bedste muligheder, hvis man inviterer gud med.
Der er Covid-19-regler for religiøse begivenheder. De gælder for en kristen konfirmation. Her gælder forsamlingsforbuddet ikke, men der er afstandskrav, man skal begrænse brugen af sang, og ceremonien må ikke vare over 30 minutter.
Men Humanistisk Samfund er jo ikke et trossamfund, og derfor skal vi overholde de generelle regler om forsamlingsforbud og de sektorpartnerskaber, som Kulturministeriet har indgået. Ifølge de helt aktuelle regler må der derfor maksimalt være fem mennesker samlet.
Det kan gå med virtuel undervisning. Men normalt slutter en humanistisk konfirmation med en stor ceremoni, med en kendt taler, indslag fra de unge selv, sang og musik. Det kan vi ikke i dag, det kan lige blive til ceremonilederen, barnet selv, far og mor og måske en enkelt bedsteforælder.
Gud eller ej
Der er forskellige regler, alt efter konfirmationen indeholder en gud eller ej. Det kan gå ud over nogle unge, som glæder sig til en flot ceremoni, og som ikke har gjort andet end ønsket en ceremoni, der passer til dem.
Problemets kerne er, at man i Danmark ikke har ligestillet religioner og livssyn uden overjordiske magter på samme måde, som man har gjort blandt andet i Norge, Skotland og Island.
Vores søsterorganisationer i de lande har eksempelvis lov til at foretage vielser på samme måde som
trossamfund. De aktuelle Corona-regler er endnu et sted, hvor man har lavet særregler for religioner. Jeg synes faktisk det er fint, at der er særregler for ceremonier ved livets store overgange, en konfirmation er en
større begivenhed end mandagstræningen i fodboldklubben. Coronareglerne tager jo i forvejen hensyn til mange forskellige aktiviteter. Men det er urimeligt, at der skal være forskelle alt efter om man tror på gud eller ej.
Sandsynligvis ender årets humanistiske konfirmationer med at blive rigtig gode; reglerne kan nå at ændre sig mange gange inden maj. Og vi er selvfølgelig interesserede i, at de foregår efter Sundhedsstyrelsens
anbefalinger. Men Sundhedsstyrelsen har næppe et sundhedsmæssigt argument for, at en konfirmation medfører lavere smittefare, hvis den indbefatter en gud.